Култура

МИОНИЦА ОБЕЛЕЖИЛА 140 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ВЕЛИКОГ ПЕСНИКА

У част Милана Ракића

• Покренуте две значајне иницијативе

Поводом 140. годишњице од рођења великог песника Милана Ракића, који је најчувенији изданак познате мионичке породице потекле од устаничког кнеза Раке Тешића, у препуном фоајеу Основне школе у Мионици која од 2002. године носи име славног поете, одржано je вече посвећено Милану Ракићу.
На овом скупу председник општине Мионица Бобан Јанковић је обелоданио две значајне иницијативе које је у част Милана Ракића покренула мионичка локална самоуправа.
– Инспирисани ликом и делом Милана Ракића планирамо да убудуће сваке године дан рођења нашег славног песника, обележимо организовањем манифестације “Дани поезије Милана Ракића“. Манифестација ће бити намењена свим генерацијама. Најмлађи ће учествовати у литерарним конкурсима, а биће приређени и наступи познатих књижевника, као и добитника традиционалне песничке награде Удружења књижевника Србије “Милан Ракић“ којем ће се ово престижно признање уручивати у Мионици – саопштио је Јанковић и додао да је покренута и иницијатива да се чувеном уметнику и дипломати подигне споменик на будућем малом тргу испред основне школе која носи његово име. Позвани аутор споменика биће Зоран Ивановић, уметник чија су дела већ познати споменици Бориславу Пекићу, Николи Пашићу, Браниславу Нушићу и деспоту Стефану Лазаревићу.
Председник Удружења књижевника Србије песник Радомир Андрић је присутнима потврдио пуну подршку Удружења иницијативи Мионичана, изразивши задовољство што ће се у Ракићевом завичају убудуће уручивати песничка награда која носи његово име и која је на иницијативу песникове удовице Милице Ракић установљена још 1938. године у Београду. Награда се додељује сваке године члану УКС за највреднију песничку књигу објављену у претходној години.
– Милан Ракић је, уз Јована Дучића, Симу Пандуровића и друге, био
утемељитељ српске модерне поезије. Он је предводник струјања која су српску поезију од традиционалног преокренула ка модерном духу. Иако му дело по обиму није велико, по ономе што је написао је изузетно значајно-рекао је Андрић.
Поред Радомира Андрића, гости Мионице су били песници Душан Стојковић и Миљурко Вукадиновић и аутор будућег споменичког обележја Милану Ракићу у Мионици академски вајар Зоран Ивановић, док је у уметничком делу програма наступио “Трио Аморосо“ из Ваљева. У улози модератора био је позоришни редитељ Мирослав Трифуновић, који је говорио стихове најпознатијих Ракићевих песама “Симонида“, “На Газиместану“, “Јефимија“ и других и подсетио на поетску традицију Мионице, од Лукијана Мушицког за кога се сматра да потиче из села Мушића, до Боре Радовића родом из Ђурђевца и унуке чувеног солунског ратника Живојина Лазића из Санковића Радмиле Лазић.

Мионички корени

Милан Ракић, песник и дипломата, рођен је 30. септембра 1876. у Београду. Потиче из угледне породице чији су корени тесно везани за Мионицу. Миланов прадеда Рака Тешић, по којем је цела фамилија добила презиме Ракић, рођен је у Мионици. Постављен је за главног (обор) кнеза Ваљевске нахије 1815. године бављајући и руководећу дужност у Колубарској кнежини, а 1823. године кнез Милош Обреновић га поставља за попечитеља просвете. Миланов деда мајор Никола Ракић био је начелник Колубарског среза и покренуо је низ привредних активности у Србији, а отац Димитрије-Мита Ракић, књижевник, преводилац, политичар и економиста, министар финансија у српској Влади, аутор је првог превода романа “Јадници“ Виктора Игоа са француског на српски језик. И деда Никола и отац Димитрије-Мита рођени су у Мионици. Мионичка основна школа данас носи име Милана Ракића, док је једна од мионичких улица добила име по његовом оцу Димитрију-Мити Ракићу.

Leave a Comment